Møderne foregår på Horsens Bibliotek, Tobaksgården 12, i foredragssalen kl. 19-21.00

(hvor ikke andet er anført. Billetter købes ved indgangen til foredragssalen)

 Horsens Kommune støtter 100 års jubilæumsåret 2019 med 6.000 kr. til foredrag.

Man. 8. okt. 2018 kl. 19.00: Katrin Ottarsdóttir fortæller om sine film og digtning

Uddannet filminstruktør fra Den Danske Filmskole (1982). Har foruden diverse kortfilm, TV-programmer, musikvideoer osv. skrevet og instrueret spillefilmene Atlantic Rhapsody, (1989), Manden der fik lov til at gå, (1995), Bye Bye Blue Bird, (1999) og Ludo (2014). På billedet næste side ses Hildigrun og Sigri fra filmen Bye Bye Blue Bird, som vi skal høre nærmere om denne aften.

Desuden tre portrætfilm om de færøske kunstnere, Hans Pauli Olsen, Tóroddur Poulsen og Jóanes Nilsen, (2007 – 2009).

Katrin Ottarsdóttir debuterede som forfatter (2012) med digtsamlingen “Findes der kobberrør i himlen”, som blev tildelt Færøernes Litteraturpris (2013). Udgav yderligere en digtsamling, “Messe for en film” (2015). Og en novellesamling “I Afrika er der mange søde børn” (2017). Den fjerde bog, en kortprosasamling, “Bagateller” udkommer i marts 2018 på Forlaget Torgard.

Katrin Ottarsdóttir blev født i 1957 i Tórshavn, Færøerne. Efter studentereksamen i 1976 tog hun til Danmark, hvor hun stadig bor, for at studere videre. Hun er barnebarn af forfatteren Heðin Brú.Læs mere på:

http://www.bluebirdfilm.dk/

Entrè: 70 kr.

Ons. 14. nov. 2018 kl. 19.00: Island – drøm og virkelighed, nutid og fortid v/Marianne Gade

Islændingene har lagt finanskrisen bag sig, men den er ikke glemt. Lige nu buldrer økonomien derudaf, og islændingene er færdige med at betale deres gæld tilbage til udlandet. Men hvordan går det til, at en befolkning på godt 333.000 mennesker tilsyneladende kan klare alt? Selv at kvalificere sig til slutrunden i VM i fodbold. Hvor får de kræfterne fra?

Islændinge lever som realistiske fantaster i et land, hvor virkelighed og drøm hele tiden blandes. Virkeligheden er forankret i teknologi og markedsøkonomi, men i landskabets klipper og sten bor ”de usynlige”.

Overnaturlige væsener der lever i parallelverdener til vores, ifølge mange islændinge. En tro der trækker spor tilbage til Islands historie på godt og ondt til landnamstid og sagatid.

Marianne Gade har på mødrene side rødder i Island og kommer i sit foredrag også ind på sin slægts saga, Svarfdælasagen, der er skrevet i 1400-tallet, og som hun har oversat til dansk.

At oversætte sagaen var som at lukke døren op til et rum, der ikke havde været åbnet i seks hundrede år. Ud over at høre om bosætternes liv i vikingetiden, får vi også et indblik i kvindernes vilkår på den tid, samt et bud på, hvorfor de ofte var så intrigante og skånselsløse i deres rænkespil.

Oversættelsen foreligger som trilogien Svafdælasagaen: Thorsteins Saga, Klaufis Saga og Karl den Stummes Saga

Entrè: 70 kr.

Fre. 18. jan. 2019 kl. 19.00: Koncert med Sinne Eeg i Klostergården

Vi fejrer Foreningen Nordens 100 års jubilæum 2019 med en koncert med Sinne Eeg i Klostergården, Havnealle 12A.

Sinne Eeg har markeret sig som en af de betydeligste jazzsangerinder i Europa og har modtaget den prestigefyldte jazzpris Palmares fra de franske jazzkritikere for bedste internationale vokalalbum. I 2014 modtog hun i Danmark Ben Webster Prisen og senere en Danish Music Award for albummet “Face The Music”. I 2016 fik hun andenpladsen i den prestigefyldte Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition, og hun turnerer flittigt i USA.

Sinne Eeg besøger os med sin pianist og hun synger et nordisk repertoire.

Hendes stil er moderne og nordisk i tonen, men med klare referencer til “de store” jazzsangerinder indenfor jazz- og swingtraditionen. Sinne synger denne aften bl.a. den nye nordiske hymne: Nordika. Bag hymnen står den dansk-norske forfatter Kim Leine og den færøske komponist Sunleif Rasmussen.

Sinne Eegs koncerter kendetegnes ved stort nærvær, humor og et enormt musikalsk overskud, som bl.a. kommer til

udtryk ved, at der i den grad leges og tages chancer på scenen – ikke mindst i hendes suveræne scat-sang, som må betegnes som værende i verdensklasse.

Sinne Eeg fik i april 2018 den meget prestigefyldte Carl Nielsen-pris for sangen Aleppo.

Aftenen byder på 3 kvarters koncert, en halv times pause og herefter endnu en halv times koncert.

Sted: Klostergården, Havnealle 12A.

Entrè: 250 kr. inkl. forfriskning i pausen.

Bestil det ønskede antal billetter ved

a) at sende en email til waltherknudsen@gmail.com eller

b) sende en SMS til 29 72 87 25

c) hvis du ikke har adgang til email eller SMS kan du undtagelsesvist ringe til 29 72 87 25 mellem 10 og 17.

Tors. 7. febr. 2019 kl. 19.00: Nobelprismodtageren Sigrid Undset – v/Torill Nina Kristensen

Sognepræst i Skjern, Torill Nina Punter-vold Kristensen, vil fortælle om den norske forfatterinde Sigrid Undsets liv og levned.

Torill Kristensen er født og opvokset i Norge, men har i det meste af sit voksenliv boet og arbejdet som præst i Danmark. Interessen for sin landsmands forfatterskab fik hun i begyndelsen af sin præstegerning i Thy. Særligt middelalderromanerne, hvor den mest kendte er trilogien ”Kransen, Husfrue og Korset”, der handler om Kristin Lavransdatter liv, har haft Torill Kristensens interesse.

Foredraget beskæftiger sig dog primært med forfatterens spændende liv, fra hendes fødsel i Kalundborg i 1882 til hendes død på Lillehammer sygehus i 1949. Sigrid Undset var livet igennem optaget af de store passioner. Det er disse tildragelser i sit eget og andre kvinders liv hun skrev ud fra, stærkest står dog middelalderromanerne om Kristin Lavransdatter og Olav Audunsøn.

Entrè: 70 kr.

Ons. 20. marts 2019 kl. 18.00: Generalforsamling i Foreningen Norden og koncert

Generalforsamling i Foreningen Norden i Horsens kl. 18.00 (NB klokkeslættet):

Dagsorden:

  1. Valg af dirigent
  2. Formandens beretning
  3. Lokalafdelingens reviderede regnskab
  4. Forslag fra lokalbestyrelsen
  5. Forslag fra lokalafdelingens medlemmer
  6. Valg til bestyrelsen
  7. Valg af revisor
  8. Eventuelt

Herefter er der nordisk visekoncert med Michael Abel:

Visesangeren Michael Abel kommer og besøger os. Han har sin guitar med og synger og spiller en række sange – mange af dem danske – men også sange fra det øvrige Norden.

Ved koncerten synger Michael Abel mest nyere sange af f.eks. Søren Kragh-Jacobsen, Thomas Kjellerup, Ola Bremnes og Olle Adolphsson. Der bliver også lejlighed til at synge lidt med.

Imellem viserne fortæller han med lune lidt om sangene og dem, der har skrevet dem.

Michael Abel har aldrig villet leve af at være musiker, men er advokat. Han har dog hele tiden været udøvende musiker med en særlig interesse for danske og nordiske viser og har i den henseende uddannet sig i Sverige på en nordisk viseskole.

Entré: 70 kr.

11. april 2019 kl. 19.00: Tillid – Nordens guld v/Gert Tinggaard Svendsen

Tillid har dybe historiske rødder og udgør en enestående kulturarv i Norden. Vi kan måle, at de nordiske lande er verdensmestre i tillid. Desuden tyder meget på, at høj tillid i et land fører til bedre økonomi og endnu mere lykke. Rødderne til dette særligt nordiske, eller det man også kunne kalde “det nordiske guld”, kan efter alt at dømme spores tilbage i historien.

Det store spørgsmål i verden lige nu er netop, hvor tilliden kommer fra.

Derfor ønsker alle at forstå, hvorfor netop Norden er en guldgrube i forhold til social tillid. En forklaring kunne være fra den private sektor, hvor mødesteder som for eksempel handelspladser og frivillige foreninger har gjort sig gældende.

En anden forklaring kunne være fravær af korruption og overkontrol i den offentlige sektor.

Entré: 70 kr.

Foreningen Nordens læsekreds i Horsens i samarbejde med Biblioteket

Møderne foregår tirsdage kl. 16.30 – ca. 17.45 i Horsens Biblioteks foredragssal, hvor også det udførlige program for den aktuelle sæson kan fås. Bøgerne kan hentes på biblioteket ca. en måned før mødegangen – så længe lager haves.

Alle er velkomne til at møde op i læsekredsen. Tilmelding er ikke nødvendig, men man kan komme på en mailliste, så man kan modtage sidste nye info fra Foreningen Norden i Horsens i almindelighed og Læsekredsen i særdeleshed. Pris: 10 kr. pr. gang inkl. kaffe.

18. sept. 2018: Karin Brunk Holmqvist: Potensgiverne (Sverige, 2004). Oplæg ved Alice Bak, dansklærer.

16. okt. 2018: Kjell Westö: Den svovlgule himmel (Finland, 2017). Oplæg ved Ilse Kyndesgaard, Horsens.

20. nov. 2018: Peter Laugesen (født 1942): Udvalgte digte/nedslag i forfatterskabet (Danmark). Oplæg ved Helle- Grete Dalsgaard, Foreningen Norden.

22. jan. 2019: Kristin Marja Baldursdottir: Havblik (Island, 2017). Oplæg ved Dorthe Gislason, Foreningen Norden.

19. febr. 2019: Sigrid Undset: Kristin Lavransdatter (Norge, 1920). Oplæg ved Kirsten Eeg, Horsens.

19. marts 2019: Peter Seeberg: Fugls føde (Danmark, 1957). Oplæg ved Bodil Christensen, Foreningen Norden.