NYT FRA BESTYRELSEN:

Med de nyligt udsendte restriktioner, der varer til og med d. 5. april 2021, er det ikke muligt at gennemføre læsekredsen i marts og ligeledes må vores generalforsamling og foredrag d. 24. marts udsættes til senere.

Vores håb er, at vi – sammen med biblioteket – kan gennemføre det sidste arrangement den 22. april, hvor Dorthe Højland Group kommer med musik/jazzarrangement.

I ventetiden er der mulighed for at holde Nordisk Gæstebud hjemme. ++Nordens dag er d. 23. marts – men i år kan man vælge en hvilken som helst dag, når det er hver for sig.

Vi videregiver hermed Landsforeningens ideer til nordisk mad:

NORDEN SPISER SAMMEN

På Nordens Dag 23. marts holder vi Nordisk Gæstebud.
I 2021 samles tusinder af familier over hele Norden for at spise de samme nordiske retter. Foreningerne NORDEN har samlet en række nordiske retter, som familierne kan lave til aftensmad med forretter, hovedretter og desserter for enhver smag. Opskrifterne kan downloades nedenfor, og 10 marts lægges en video på YouTube, hvor en af Danmarks fineste kokke Kenneth Ellegaard fra Restaurant 56 Grader fortæller om retterne og viser, hvordan de kan laves.
Hent opskrifterne her.

——————————————————————–

VELKOMMEN TIL FORENINGEN NORDEN, HORSENS
SÆSON 2020-2021

Arrangementerne foregår på Horsens Bibliotek, Tobaksgården 12, 8700 Horsens.

Billetter købes ved indgangen, hvor der ikke er anført andet.
Alle er velkomne.

Foreningen Norden i Danmark arbejder for øget samarbejde i Norden. Derfor sætter vi fokus på sprog, kultur, historie og samfundsliv i de nordiske
lande. Tiden har vist en fordel ved samarbejde hen over de nordiske grænser. I fremtiden skal vi samarbejde endnu mere. Sammen er vi stærke.
Som medlem får du bl.a.
• Magasinet Norden fire gange årligt
• Information om arrangementer på lokalt, lands- og nordisk plan
• Tilbud om deltagelse i nordiske arrangementer, kurser og konferencer
• Chancen for at møde nye mennesker
• Tilmelding kan ske til møderne eller ved at udfylde tilmeldingsformularen på www.foreningen-norden.dk/om medlemsfordele
• Kontingentsatser: www.foreningen-norden.dk/medlemsformer-og-kontingenter/

Torsdag den 10. september 2020

Kl. 18.00: Generalforsamlig – Udsat fra marts 2020.
Dagsorden sendes til medlemmer v. indkaldelse til generalforsamling.
Kl. 19.00: Island rundt på cykel.
Ringen er det populære navn for den islandske hovedvej 1, der går som en ring øen rundt. Island er et populært mål for motorcyklister
og 4-hjulstrækkere, som i det islandske landskab kan få afløb for nogle af de kræfter, det ellers kan være svært at finde anvendelse for i det mere friserede Europa. Men også mange cyklister føler sig fristet af landet. I 2010 var det Walther Knudsen, der gjorde turen, i regn, blæst og tåge – sommetider alle tre ting på én gang. Heldigvis var vulkanen Eyjafjallajökull faldet til ro og havde bare efterladt lidt aske her og der. Ugen efter, at Walther havde forladt øen, kom sommeren til Island.
Entré: 50 kr. inkl. kaffe/te og islandske klejner – en specialitet, der spises året rundt.

Torsdag den 22. oktober kl. 19:

Johannes V. Jensens forfatterskab v/Sara Bouchert
Sara Bouchet er forfatter og litteraturhistoriker, og efter flere år som leder af Johannes V. Jensen Museet er hun ekspert i Jensens liv og imponerende forfatterskab. Sara Bouchet vil introducere os til Johannes V. Jensens smukke og særegne univers. Sideløbende fortæller hun om hans opvækst og familie med særlig fokus på det dramatiske og mildest talt konfliktfyldte forhold til søsteren Thit Jensen. Hun var feminist og en stor forfatter i samtiden. 2020 er 70- året for Johannses V. Jensens død. Johannes V. Jensen modtog Nobelprisen i Litteratur i 1944. Han er af danskerne senere blevet kåret til århundredets forfatter, og hans roman Kongens Fald har været kåret som århundredets roman. I samarbejde med Horsens Kommunes Biblioteker
Billetter: 50 kr. inkl. kaffe/te på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker. Evt. resterende billetter kan købes ved indgangen.

Mandag den 30. november kl. 19: 

Nordisk længsel – møde med folkekulturen i Sven Havsteen-Mikkelsens rejsedagbøger og billedverden
Maleren Sven Havsteen-Mikkelsen rejste især i 1950-60’erne rundt i Norge, på Færøerne og i Island først og fremmest sammen med forfatteren Martin A. Hansen i en søgen efter en særlig nordisk identitet. Vi følger maleren gennem uddrag af dagbøgerne og gennem billeder på rejserne tilbage i tid og rum. En pointe i foredraget er, at Havsteen i sit møde med rodfæstede folkekulturer har været med til at iscenesætte en længsel hos det moderne menneske efter oprindelighed og nordisk fællesskab. I foredraget ses Havsteens livsprojekt i et særligt etnologisk perspektiv. Foredraget er ved Mette Eriksen Havsteen-Mikkelsen, etnolog mag.art., tidl. leder af Ærø Museum og Vartov-Arkivet. I samarbejde med Folkeuniversitetet Horsens-Hedensted.
Gratis adgang. Kaffe/te: 20 kr.

Onsdag den 20. januar 2021 kl. 19:

Foredraget er aflyst!

2 års tjeneste ved slædepatruljen Sirius v/ Martin Morgensen
Hvordan foregår det, når 12 mand skal holde en station kørende? Om dagligdagen og fest på stationen. Martin Mogensen, i Siriuspatruljen
fra 2004 til 2006, fortæller fra optagelsesforløbet med dets hårde fysiske og psykiske krav, samt den udvælgelse, der er blandt ansøgerne. Vi hører om udfordringer på slæderejsen, hvordan man tackler en rejse på 3500 km på 4 måneder og om isolationen fra alle andre end ens makker i 1½ måned.
Entré: 50 kr. inkl. kaffe/te

Torsdag den 11. februar 2021 kl. 19:

Foredraget er aflyst!  Vikingerne 

Foredrag ved forfatter Martin Jensen

Entré. 50 kr. inkl. kaffe/te

Onsdag den 24. marts 2021

Arrangementet er aflyst.

Kl. 18.00: Generalforsamlig
Dagsorden sendes til medlemmer v. indkaldelse til generalforsamling.
Kl. 19.00: Rejsen med Innlandsbanen gennem Norge og Sverige
Jens Utoft fortæller og viser billeder og videoklip fra sin tur med bl.a. Innlandsbanen i sommeren 2017. Turen var på i alt ca. 2500 km med udgangspunkt fra byen Mora i Sverige. Turen gik med Innlandsbanen til Trondhjem og Bodø i Norge. Derfra videre med bus og færge til Narvik og med malmbanen til jernværksbyen Gällivare samt ophold i samerbyen Arvidsjaur, inden turen igen gik sydpå til Mora. Den 1300 km lange Innlandsbanen skulle egentlig være nedlagt i 90’erne, men blev overtaget af kommunerne langs banen, som nu driver den videre med tilskud fra staten.
Entré for foredrag: 50 kr. inkl. kaffe/te

Torsdag den 22. april 2021 kl 19:

AFLYST!  Koncert “Nordio Stories” v/ Dorthe Højland Group
Kom til en liveoptræden med Dorthe Højland Group med islandske naturbilleder og organisk og medrivende koncert med nykomponeret nordisk musik. Med afsæt i Frederik Holms fabulerende naturbilleder fra Island er der komponeret et stemningsforløb over de stærkeste af hans billeder. Koncerten løfter tilhørerne ind i den storslåede oplevelse, der rammer alle med fascination af Island.
Gruppen består af Dorthe Højland (Danmark): Saxofon, Jacob Højland (Danmark): Klaver, Andreas Dreier (Norge): Kontrabas og Henrik Nielsen (Danmark): Trommer. Fotograf Frederik Holm bor og arbejder i Reykjavik. Hans passion er at fotografere naturen, fra nordlys til vulkanudbrud. I samarbejde med Horsens Kommunes Biblioteker
Billetter: 75 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

Horsens læser nordisk
ALLE er velkomne til at møde op i læsekredsen. Tilmelding ikke nødvendig, men man kan komme på en mailliste, så man kan modtage sidste nye info fra læsekredsen. Pris: 10 kr. pr. gang inkl. kaffe/te.
Møderne foregår onsdage kl. 16.30 – til ca. 18 i Salen på Horsens Bibliotek, hvor det udførlige program for sæsonen kan fås.
Bøgerne kan hentes på biblioteket ca. en måned før mødegangen – så længe lager haves.
I sæsonen 2020-21 læser vi:
9. sept. 2020: Hannah Kant: Uindviet jord (Island 2014). Oplæg v. Alice Bak, dansklærer.
7. okt. 2020: Edith Sødergran (1892-1923) Digte. Oplæg v. Helle-Grete Dalsgaard, Foreningen Norden.
4. nov. 2020: Annette Bjergfeldt: Højsangen fra Palermovej (Danmark 2020). Oplæg v. forfatteren.
13. jan. 2021: Anna-Cathrine Riebnitzsky: Forbandede yngel (Danmark 2018).Oplæg v. Helle Gommesen, Læsekredsen.
10. febr. 2021: Tarjei Vesaas: Isslottet (Norge 1964/2019). Oplæg v. Ilse Kyndesgaard, Horsens.
10. marts 2021: Krimi v. forlagsredaktør Nanna Rørdam Knudsen. Bogtitel oplyses senere.
7. april 2021: Lars Saabye Christensen: Byens spor (Norge 2017). Oplæg v. Bodil Christensen, Foreningen Norden