Foredrag og grøn fællesspisning på Horsens Bibliotek.
Deltag i begge dele eller kun foredrag.
Torsdag d. 18. januar kl. 17.30 – 21.00: Om tendenser i nordisk litteratur lige nu.
Hvordan ser den nordiske litteratur ud lige nu? Og hvilke af samfundets øvrige tendenser spiller ind i samtidslitteraturen? Det ser Stefan Kjerkegaard på og vil i foredraget bl.a. komme ind på tendensen med at skrive selvbiografisk, hvor bl.a. Glenn Bech og Niels Frank har markeret sig de seneste år med udgivelser, der har sat Horsens på det litterære landkort. Stefan Kjerkegaard er lektor i dansk og nordisk litteratur ved Aarhus Universitet.
17.30 – 18.30: Grøn fællesspisning i bibliotekets frokoststue. Vi mødes i forhallen.
19.00 – 21.00: Tendenser i nordisk litteratur i bibliotekets sal.
Billetter købes her. Vælg ”Mad og foredrag” til 100 kr. (senest 16.1. kl. 12) eller ”Foredrag” til 50 kr. Evt. resterende til foredraget sælges ved indgangen.
I samarbejde med Horsens Kommunes Biblioteker
Film:”Lad elven leve” i biografen Megascope
Onsdag den 31. januar kl. 13.30 – 16.15.
”Lad elven leve” er et indtagende og medrivende drama om en ung kvindes kamp for samiske rettigheder. Ester flytter til Alta i efteråret 1979 som lærervikar. For at blive accepteret vælger hun at holde sin samiske baggrund hemmelig. Sammen med sin fætter, som er samisk aktivist, er Ester med til demonstrationer mod det planlagte vandkraftværk i Alta-elven, hvor hun kaster sig ind i den konfliktfyldte kamp for bevaring af elven – og for
retten til at være sig selv.
13:30 – 14:00 serveres kaffe ved indgangen til biografsalen
14:00 – 16:15 vises ”Lad elven leve”
Billetter a 110 kr. købes på www.megascope.dk. Medlemmer af Foreningen Norden får tilsendt en billetkode, så man kan købe billetter a 90 kr.
Foredrag og grøn fællesspisning på Horsens Bibliotek.
Deltag i begge dele eller kun foredrag.
Torsdag d. 8. februar kl. 17.30 – 21.00: Odin, Freyja og alle de andre rødder.
Religionshistoriker Simon Nygaard fortæller om nordisk mytologi. Fortællingerne er mange og har længe levet deres eget liv. Først som led i de nordiske nationalstaters dannelse i 1800-tallet og siden i den internationale populærkulturs fascination af vikinger. Fortællingerne stammer fra middelalderlige, islandske håndskrifter, men myterne trækker også tråde til vikingetidens forestillingsverden og et verdensbillede fra før kristendommen blev dominerende. Et verdensbillede hvor guderne var langt fra almægtige, og hvor skæbnen var en bestemmende faktor – både for den enkelte og for verden.
17.30 – 18.30: Grøn fællesspisning i bibliotekets frokoststue. Vi mødes i forhallen.
19.00 – 21.00: En tour de force i den nordiske mytologi i bibliotekets sal.
Billetter købes her. Vælg ”Mad og foredrag” til 100 kr. (senest 6.2. kl. 12) eller ”Foredrag” til 50 kr. Evt. resterende til foredraget sælges ved indgangen.
I samarbejde med Horsens Kommunes Biblioteker
Søndagsmatiné på Horsens Bibliotek
Søndag den 25. februar kl. 15.00 – 17.00
Velkommen til en hyggelig eftermiddag med ordisk musik og kaffefællesskab med hjemmebagte nordiske småkager. Vi får besøg af det lokale ægtepar Hanne Tolbøll og Nicolai Skovgaard Nielsen, der vil spille et iørefaldende og underholdende repertoire for os på blokfløjte og klaver. Programmet
består af nordisk musik fra 1700-tallet og op til vores egen tid. Der vil også blive lejlighed til at synge med på et par fællessange, og de to
musikere vil fortælle om musikken og deres instrumenter undervejs i programmet.
Billetter a 60 kr. købes her. Evt. resterende sælges ved indgangen.
Foredrag og grøn fællesspisning på Horsens Bibliotek.
Deltag i begge dele eller kun foredrag.
Torsdag d. 7. marts kl. 17.30 – 21.00: Hilsner fra vore formødre…
I foredraget ”Hilsner fra vore formødre – en billedfortælling om strikning i 1800-tallet”
fortæller Vivian Høxbro om strik før og nu akkompagneret af mange fine billeder og fornøjelige anekdoter. Vivian Høxbro har arbejdet som strikdesigner i over 35 år, både for
garnfirmaer og som selvstændig. Hun er forfatter til 12 strikkebøger og holder foredrag
i Skandinavien såvel som i USA og Japan. Hun tager udgangspunkt i arbejdet med de to
store bøger ”Strik danske stjernetrøjer” og ”Strikkebog – strik før og nu”.
17.30 – 18.30: Grøn fællesspisning i bibliotekets frokoststue. Vi mødes i forhallen.
19.00 – 20.30: Hilsner fra vore formødre – en billedfortælling om strikning i 1800-tallet i bibliotekets sal.
Billetter købes her. Vælg ”Mad og foredrag” til 100 kr. (senest .3. kl. 12) eller ”Foredrag” til 50 kr. Evt. resterende til foredraget sælges ved indgangen.
I samarbejde med Horsens Kommunes Biblioteker
Generalforsamling og “Drama lang Ishavet…” på Horsens Bibliotek
Mandag den 18. marts kl. 18.00 – 21.00
Kl. 18.00: Generalforsamling: Dagsorden sendes til medlemmer ved indkaldelse til generalforsamlingen. Gratis adgang.
Kl. 19.00: ”Drama langs Ishavet – på sporet af den glemte krig i Finnmark” – en rejseberetning ved
antropolog Ivan Bæhr.
De dramatiske begivenheder under 2. verdenskrig trækker spor i landskabet og i mennesker i Finnmark i det nordligste Norge. En voldsom historie, som sikkert de færreste herhjemme kender til, og en historie som gennem årtier blev fortiet i Norge. Hverdagslivet og den snigende optakt til tragedien i Finnmark er vakt til live i Lars Johanssons roman ”Ved Ishavet” fra den lille fiskerbygd Berlevåg ved Norges nordligste kyst.
Aftenens rejseberetning tager udgangspunkt i en række nedslag i områdets historie. Ivan Bæhr fortæller: ”Jeg mødte sporene efter de voldsomme begivenheder på min rejse gennem landet fra Kirkenes ved grænsen til Rusland i nord til Oslo fjord i syd sommeren 2021 og under mit ophold i Kirkenes i november 2021. Kirkenes blev befriet af den Røde Hær 25. okt. 1944, og under mit ophold i området fornemmede man klart det særlige
naboforhold i grænselandet. Et forhold, som blev sat over styr af Ruslands invasion af Ukraine 24. februar 2022”.
Billetter a 60 kr. købes her. Evt. resterende sælges ved indgangen.
Nordisk gæstebud med fællessang i Sønderbro Kirkes lokaler.
Torsdag den 11. april kl. 18.00 – 21.30
Nordisk gæstebud er en nordisk fest med nordisk mad, sang og underholdning, som hvert år afholdes i de nordiske lande. Efter nogle års pause inviterede vi igen til nordisk gæstebud sidste år, og da vi havde den dejligste aften, vil vi gerne gentage arrangementet. Maden bliver tilberedt af bestyrelsen, og der kan købes drikkevarer til rimelige priser.
Menu:
• Brød med islandsk lammekød
• Fiskesuppe med limppu
• Lammefrikadeller med kartoffelklatkager og salat
• Kaffe og tyttebærris
Efter middagen vil vi synge nordiske sange fra Højskolesangbogen. Vi er så heldige, at Hanne Korsgaard har sagt ja til at stå for den del af aftenen, og hun vil både fortælle om sangene og akkompagnere.