Besøg på Galleri SAM: Færøske brødre

Onsdag den 6. september kl. 14.00 Grenevej 23, 7190 Billund.

Galleri Sam, der er indrettet i billedkunstneren Svend Åge Madsens tidligere atelier og værksted, ligger idyllisk i skovkanten et par kilometer syd for Billund. Galleriet udstiller værker af anerkendte kunstnere, der overvejende arbejder med Norden som inspiration.

De tre brødre Thorbjørn, Hans Pauli og Marius Olsen er alle født i Tórshavn på Færøerne.

Hans Pauli udtaler ”Mine skulpturer orienterer sig mod den klassiske skulpturarv og mod den nye engelske skulptur, hvor den kropslige og sanselige dimension er i fokus. Jeg modellerer mine skulpturer op i overensstemmelse med den klassiske teknik, hvor skulpturen vokser frem inde fra kernen og udefter. Med håndens spor gennem leret, håndens aftryk i materialet, dannes en ekspressiv og levende overflade.” Hans Pauli Olsens skulpturer står på adskillige offentlige og private pladser, institutioner og virksomheder i mange lande. Han er endvidere meget kendt for at tegne – croquis og landskaber.

Torbjørn Olsen udtaler: ”Jeg er født i den lille storby Tórshavn – og her bor og arbejder jeg. Her hvor stormene iler hele tiden og alting hvirvler rundt omkring dig – huse, mennesker, dyr, træer, biler og både. Det både regner og sner – alt er sort og gråt. Lige pludselig er her stille, alt bliver tyst – så tyst at du kan høre en knappenål falde til jorden – og de prægtigste farver lyser frem og fuglene synger igen.” Torbjørn dyrker portrætmaleriet – hvor han viser evnen til indlevelse og karakterisering. Han er også kendt for at male landskaber og bymiljøer samt for udsmykning af en række kirker.

Marius er velbevandret i alle grafiske teknikker, og han eksperimenterer med de grafiske udtryksmidler, kombinerer teknikker, for eksempel ætsning og silketryk, linoleumssnit og radering. I dag arbejder Marius meget med stentryk. Han har udstillet og er repræsenteret med værker på kunstmuseer og i en række private samlinger i hele Norden.

Du kan læse mere om kunstnerne på www.galleri-sam.dk.

Billetter a 75 kr. her senest søndag den 27. august.

Er du interesseret i samkørsel kan du kontakte Hanne Kjær på hannecenterparken@gmail.com eller på 4075 9280. Ellers mødes vi ved galleriet kl. 14.

 

De første trin i udviklingen af tekstiler til tøj i Oldtiden

Mandag den 9. oktober kl. 19.00 – 21.00 på Horsens Bibliotek

Det startede med snore og reb, net og flettede kurve, og til sidst kom teknikken til at væve bløde, fleksible stoffer, som blev fremstillet ikke af uld eller hør, men af egetræs bast.

Lise Bender beskriver i foredraget denne spændende udvikling ud fra fund, der er mellem 23.000 og 7000 år gamle. De fleste fund er gjort i Mellemøsten, de ældste vævede stoffer i Anatolien, men også i Nordtyskland og Karelen. De ældste danske fund fra omkring 4000 f.Kr. er af pile- og lindebast og føjer sig fint ind i mønsteret.

Lise Bender Jørgensen er dr.phil. og professor emerita fra Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet. Hun er en af Europas førende eksperter i arkæologiske tekstiler og deltager i det forskerhold, der har undersøgt tekstilerne fra Catalhôyûk i Anatolien og skrevet flere artikler om dem. Lise taler dansk.

Foto: Lise Bender

Gratis billetter her.  Evt. resterende sælges ved indgangen. Kaffe/te koster 20 kr.

I samarbejde med Kulturhistorisk Forening i Horsens

 

Foredrag og grøn fællesspisning på Horsens Bibliotek. Deltag i begge dele eller kun foredrag.

Onsdag den 25.10. kl. 17.30 – 21.00: Annette Bjergfeldt om ”Mr. Saitos Rejsebiograf”

Fotograf Sif Meincke
www.sifmeincke.dk

Forfatteren, musikeren, sangerinden og sangskriveren Annette Bjergfeldt debuterede til strålende anmeldelser i 2019 med ”Højsangen fra Palermovej”. I sensommeren 2023 er Bjergfeldt klar med sin anden roman ”Mr. Saitos Rejsebiograf”. En kærlighedshistorie fra Buenos Aires til New Foundland i tiden 1910 – 1990. Om længslen efter at høre til og finde sin familie, selvom man ikke rigtig har nogen, og en historie om en fiskerdreng med rav i øjnene, om filmmagi og bjerge af sko.

17.30 – 18.30: Grøn fællesspisning i bibliotekets frokoststue. Vi mødes i forhallen.

19.00 – 21.00: Foredraget ”Mr. Saitos Rejsebiograf” i bibliotekets sal.

Billetter købes  her. Vælg ”Mad og foredrag” til 100 kr. (senest 23.10. kl. 12) eller ”Foredrag” til 50 kr. ”Evt. resterende til foredraget sælges ved indgangen.

 I samarbejde med Horens Kommunes Biblioteker

 

Foredrag og grøn fællesspisning på Horsens Bibliotek.  Deltag i begge dele eller kun foredrag.

Mandag den 6. november kl. 17.30 – ca. 21.00: Vandring for livet

Helge fra ”Familien på farten” lovede at gå hjem fra Nordkap, hvis naboen holdt op med at ryge. Naboen blev røgfri og Helge på 69 år snørede vandrestøvlerne. På 73 dage gik han 3500 kilometer fra Nordkap hjem til Give. Undervejs var Anne Grethe i den gamle LandCruiser hans uundværlige støtteteam.

Foredraget er en pallet af smuk natur og spændende mennesker, men også en fortælling om to der står sammen, så det umulige bliver muligt.

Dagens program:

17.30 – 18.30: Grøn fællesspisning i bibliotekets frokoststue. Vi mødes i forhallen.

19.00 – 21.00: Foredraget ”Vandring for livet” i bibliotekets sal.

Foto: Familien på farten

Billetter købes her. Vælg ”Mad og foredrag” til 100 kr. (senest 2.11. kl. 12) eller ”Foredrag” til 50 kr. ”Evt. resterende til foredraget sælges ved indgangen.

 I samarbejde med Horens Kommunes Biblioteker

 

Nordiske juletraditioner – fra hedenskab til gaveræs

Mandag d. 20.11. kl. 19.00 – 21.00 på Horsens Bibliotek

Traditionerne omkring julens festligheder er mange, og den nordiske jul har rødder helt tilbage i jernalderen. Mange af de hedenske ritualer har da også sat deres præg og kan genfindes i vores moderne familiejul omkring juletræet. Hør Benno Blæsild fortælle om, hvordan julen har udviklet sig fra Jesu fødselsdagsfest til moderne forbrugsfest.

Benno Blæsild har holdt foredrag i over 30 år og er kendt fra diverse radio- og tv-udsendelser f.eks. som fast gæst på TV 2’s julespecial. Han er cand.mag. i historie, forhistorisk arkæologi og kunsthistorie. Han har i sin karriere bl.a. været museumsinspektør for Den gamle By, og derefter direktør for Fregatten Jylland. Benno Blæsild har skrevet flere bøger om julen, bl.a. ”Juletræet med sin pynt” og ”Julens traditioner: fra hedenskab og sulebord til juletræ og gaveræs”

Billetter a 50 kr. her.  Evt. resterende sælges ved indgangen.

Foto: Forenings foredrag

 

 

 

Foredrag og grøn fællesspisning på Horsens Bibliotek. Deltag i begge dele eller kun foredrag.

Torsdag den 30.11. kl. 17.30 – 20.30: Det danske måltid i 15.000 år

Bettina Buhl fortæller om måltidets kulturhistorie i Danmark – om råvarer, tilberedning og servering. Vi skal i køkkenet, i haven, på marken og i de ældste danske kogebøger.

Bettina Buhl er cand.mag. i historie og kommunikation, museumsinspektør og arbejder med forskning og formidling på Det Grønne Museum. Hun har skrevet talrige artikler og bøger bl.a ”Historien om danskernes mad i 15.000 år”, ”Danskernes småkager – et småkageleksikon”, ”Sovs skal der til – opskrifter og historie” og ”Badehotellets kogebog”. Hun er konsulent på mange projekter og til tv- og radioprogrammer.

Dagens program:

17.30 – 18.30: Grøn fællesspisning i bibliotekets frokoststue.

19.00 – 20.30: Foredraget ”Det danske kulturmåltid i 15.000 år” i bibliotekets sal.

Billetter købes her. Vælg ”Mad og foredrag” til 100 kr. (senest 28.11. kl 12) eller ”Foredrag” til 50 kr. ”Evt. resterende til foredraget sælges ved indgangen.

I samarbejde med Horsens kommunes biblioteker