Søndag 22.september kl. 16. Islændingekoret i Aarhus

Koncert i Søndrebro Kirke

Islændingekoret i Aarhus er et kor bestående af islændinge fra Aarhus og omegn. Koret har eksisteret siden 2015 og er vokset både i størrelse og kvalitet siden. I dag tæller koret ca. 24 medlemmer og synger et varieret repertoire af a cappella-musik.
Korets hovedfokus er klassisk islandsk musik og folkemusik. Islandsk kormusik er ken-detegnet ved inderlighed med en snert af melankoli samt en stolthed over det islandske sprog. Netop sproget, som er bevaret næsten uændret siden vikingetiden, er et omdrejningspunkt for musikken. Det islandske og det danske sprog har fælles rødder i oldnordisk, og derfor er der mange ord, der minder om hinanden.
I Island er der en stærk tradition for korsang. Det er det land, hvor der findes det højeste antal kor per indbygger i verden. Når islændinge vælger at bosætte sig i udlandet, er det derfor ikke ualmindeligt, at de vedligeholder deres forbindelse til landet ved at synge i islandske kor. I Danmark findes der fire kor, hvoraf tre er i København.

Billetter á 50 kr. købes her.

Evt. resterende billetter til foredraget sælges ved indgangen.



Onsdag 2. oktober kl. 17:30 – 21:  Grøn fællesspisning og foredrag

Deltag i begge dele eller kun foredrag.

Lisbeth Nebelong: Ord og billedrejse i Nordatlanten

I oktober får vi spændende besøg af forfatter, journalist og Færøerne-kender Lisbeth Nebelong. Hun er bl.a. forfatter til ”Færø Blues trilogien” og til rejsebogen ”Turen går til Færøerne”.

Hos os vil hun med afsæt i sin nye bog ”Sonate for sorgfulde hjerter” tage os med på turen til Færøerne, Lofoten og Island.

17.30 – 18.30: Grøn fællesspisning i bibliotekets frokoststue. Vi mødes i Forhallen.

19.00 – 21.00: Foredraget ”Ord og billedrejse i Nordatlanten” i bibliotekets sal.

Køb billetter her. Vælg ”Mad og foredrag” til 100 kr. (senest 30.sept. kl.12) eller ”Foredrag” til 50 kr.

Evt. resterende billetter til foredraget sælges ved indgangen.



Onsdag 23. oktober 17:30 – 21: Grøn fællesspisning og foredrag

Deltag i begge dele eller kun foredrag.

Flemming Både

Musikalsk foredrag om Jens Rosendal


Jens Rosendal er en af Danmarks flittigste sang- og salmedigtere i nyere tid. Han døde den 30. december 2023 – 91 år gammel. I et musikalsk foredrag vil Flemming Både gennem ord og fællessang tage os med på en rejse i den flittige digters liv. Det var fyldt med kontraster, eksistentielle svære spørgsmål og valg, som har givet stof til en lang række fantastiske sange, hvoraf hele 10 er kommet med i Højskolesangbogen og to i Salmebogen.

En forelskelse i en meget yngre mand, 20 års forhold og tabet af ham, inspirerede ham til at skrive sange som “Du kom med alt det der var dig” og “Som solskin over mark og hav”.

17.30 – 18.30: Grøn fællesspisning i bibliotekets frokoststue. Vi mødes i Forhallen.

19.00 – 21.00: Foredraget ”Jens Rosendals liv og sange” i bibliotekets sal.

Køb billetter her. Vælg ”Mad og foredrag” til 100 kr. (senest 21.nov. Kl.12) eller ”Foredrag” til 50 kr.

Evt. resterende billetter til foredraget sælges ved indgangen.



Onsdag 13.november kl. 19 – 21: Gitte Tandrup

Foredrag i Salen, Horsens bibliotek

Svensk billedkunst

Svensk billedkunst har mange paralleller til dansk og international kunst. Men hver kunstner udvikler sit eget udtryk. Kunsthistoriker Gitte Tandrup vil omtale en række svenske malere og derigennem få lirket døren op til en skandinavisk billedhorisont.

Realisme og modernisme

I Sverige udvikles realismen af bl.a. Amanda Sidwall og Emilia Lönblad samt af den i Danmark nok mere kendte Carl Larsson. Typisk for det nordiske billedsprog er, at figur-tegningen er naturalistisk, men ind imellem ses også impressionismens strålende farver. Esther Almquist maler inspireret af Van Gogh.

Omkring 1910 viser inspirationen fra Henri Matisse sig med malerne Isacc Grünewald og Sigrid Hjertén. Deres udtryk og farvevalg er heftigt og pågående. Gösta Adrian Nielsson tilhører i denne periode avantgarden i Sverige.

Senere i 30’erne og 40’erne udvikler Vera Nielsson et ekspressionistisk billedsprog, som leder tanken hen på Cobramalerne.

Billetter á 50 kr. købes her.

Resterende billetter sælges ved indgangen.



Torsdag 21. november kl. 17:30 – 21 Grøn fællesspisning og foredrag

Deltag i begge dele eller kun foredrag.

Lars Hovbakke Sørensen
Finlands historie i nordisk, europæisk og globalt perspektiv

Lars Hovbakke Sørensen er historiker. Han er en meget anvendt kommentator og analytiker i både tv, radio og aviser af aktuel dansk og europæisk historie, politik og andre aktuelle samfundsforhold. Lars Hovbakke Sørensen har skrevet en lang række bøger om dansk, nordisk og europæisk historie.

17.30 – 18.30: Grøn fællesspisning i bibliotekets frokoststue. Vi mødes i Forhallen.
19.00 – 21.00: Foredraget ”Finlands historie i nordisk, europæisk og globalt perspektiv” i bibliotekets sal.

Køb billetter her. Vælg ”Mad og foredrag” til 100 kr. (senest 19. nov. Kl. 12) eller ”Foredrag” til 50 kr.

Evt. resterende billetter til foredraget sælges ved indgangen.