Onsdag d. 22. september: Generalforsamling og På togrejse i Norden v/ Jens Utoft
Kl. 18.00: Generalforsamling
Dagsorden sendes til medlemmer v. indkaldelse til generalforsamling.
19.00: På togrejse i Norden
At rejse med tog er ikke alene en klimavenlig, men også en yderst behagelig og afslappende rejseform med helt anderledes muligheder for oplevelser end på en traditionel bilferie. Det oplevede journalisten og forfatteren Jens Utoft fra Skive for første gang sammen med sin hustru i 2017, hvor de med udgangspunkt i Mora i Sverige over 10 dage gennemførte en ca. 2.500 km lang rundrejse gennem Sverige og Norge, fortrinsvis med tog med ophold undervejs på lokale hoteller. Oplevelserne og de mange fotos og videoklip fra turen danner udgangspunkt for sæsonens første foredrag.
Måske ser og hører vi også lidt om den togrejse, som Skive-parret egentlig havde planlagt at gennemføre sidste år rundt om Den Botniske Bugt gennem Sverige og Finland, kombineret med et ophold på Ålandsøerne. Turen måtte parret foreløbigt udsætte til i år på grund af corona-situationen i Sverige, som betød at Finland ikke tillod indrejsende fra Sverige.
Entré for foredrag: 50 kr. inkl. kaffe/te.
Torsdag d. 7. oktober kl. 19.00: Nordlys og midnatssol v/ Hans Kjeldsen
Nordlyset – også kaldet aurora borealis eller polarlyset – er et af de smukkeste himmelfænomener, vi kan se på Jorden. I foredraget vil professor, forsker og astronom Hans Kjeldsen, Aarhus Universitet fortælle hvad nordlys er, hvorfor det opstår og hvordan det kan iagttages.
Hans Kjeldsen fortæller også om midnatssolen, der ligesom nordlyset kræver, at man befinder sig langt mod nord eller mod syd, hvis man ønsker at iagttage dette himmelfænomen. Vi hører om meteoritter, som er faldet ned bl.a. i Grønland, Norge og Sverige, og om den målte flytning af den geografiske og magnetiske pol. Som afslutning på foredraget hører vi om den totale solformørkelse, som finder sted i Island og Østgrønland den 12. august 2026.
Foredraget bliver rigt illustreret med billeder og diagrammer.
Entré: 50 kr. inkl. kaffe/te.
Mandag d. 8. november kl. 19.00: De nordiske pilgrimsruter v/ Elisabet Lidell
Pilgrimsvandringen åbner for nye perspektiver for troen og dens erfaring. Der ligger mange betydninger i det at vandre: at bryde op, at være ubekymret, at være på vej, at være i bevægelse, at komme i mål. Dybest set bliver hver vandring et billede på vort liv fra vugge til grav. I Middelalderen bandt et netværk af pilgrimsruter de nordiske lande sammen. Som hellige magneter tiltrak de store helligdomme i Trondheim og Vadstena søgende og troende mennesker. Efter reformationens sejrsgang i 1500-tallet forsvandt den ydre pilgrimsvandring mere eller mindre.
I dag har pilgrimsvandringen fået en renæssance. Hundredtusinder vandrer årligt ad Europas mest populære rute, Caminoen til spanske Santiago de Compostela. Men også her i Norden bliver gamle pilgrimsruter genopdaget og nye etableret. Foredraget tager os med til disse nordiske pilgrimsruter og gør os klogere på deres historie og baggrund.
Entré: 50 kr. inkl. kaffe/te
Tirsdag d. 30. november kl. 19.00: Fra Horsens til Slædepatruljen Sirius v/ Martin Mogensen.
Martin Mogensen var en del af Sirius patruljen fra 2004 til 2006, og forinden var der hårde fysiske og psykiske krav i optagelsesforløbet, inden udtagelsen til at være en del af Sirius patruljen blev en realitet.
Slædepatruljen Sirius er det officielle navn på den lille danske specialenhed, der under Arktisk Kommando håndhæver dansk suverænitet og overvåger den 16.000 km lange ubeboede kyststrækning i Nordøstgrønland. Med udgangspunkt i hovedstationen Daneborg i Østgrønland foregår arbejdet i vintermånederne med hundeslæde, 2 mand og 11 hunde. Boligen er et telt – og isolation fra alle andre end ens slædemakker er det sociale liv, der udgør hverdagen i de 4 måneder patruljeringen varer. Overvågningen omfatter desuden arbejdet som civil politimyndighed og tilsyn med f.eks. forskningsekspeditioner.
Gennem tale og billeder giver Martin os et førstehåndsindtryk af dagligdagen på stationen og sine mange oplevelser med hundeslæde.
Entré: 50 kr. inkl. kaffe/te
www.facebook.com/Foreningen-Norden-Horsens
Horsens læser nordisk
ALLE er velkomne til at møde op i læsekredsen. Tilmelding er ikke nødvendig, men du kan komme på en mailliste og modtage sidste ny information fra læsekredsen. Pris: 10 kr. pr. gang inkl. kaffe/te.
Møderne foregår onsdage kl. 16.30 – til ca. 18 i Salen på Horsens Bibliotek, hvor det udførlige program for sæsonen kan fås. Bøgerne kan hentes på biblioteket ca. en måned før mødegangen – så længe lager haves.
I efteråret 2021 læser vi:
- september: Iben Mondrup: Tabita (Danmark/Grønland 2020) Oplæg v. Alice Bak, dansklærer
- oktober: Katja Kettu: Natsværmeren (Finland/Lapland 2016) Oplæg v. Ilse Kyndesgaard, Foreningen Norden
- november: Digte (se nærmere i læsekredsprogrammet eller på hjemmesiden) Oplæg v. Thomas Vang Glud, Horsens Bibliotek