Programmet for foråret 2024

Foredrag og grøn fællesspisning på Horsens Bibliotek.

Deltag i begge dele eller kun foredrag.

Torsdag d. 18. januar kl. 17.30 – 21.00: Om tendenser i nordisk litteratur lige nu.

Photo by Morten Fauerby

 

Hvordan ser den nordiske litteratur ud lige nu? Og hvilke af samfundets øvrige tendenser spiller ind i samtidslitteraturen? Det ser Stefan Kjerkegaard på og vil i foredraget bl.a. komme ind på tendensen med at skrive selvbiografisk, hvor bl.a. Glenn Bech og Niels Frank har markeret sig de seneste år med udgivelser, der har sat Horsens på det litterære landkort. Stefan Kjerkegaard er lektor i dansk og nordisk litteratur ved Aarhus Universitet.

17.30 – 18.30: Grøn fællesspisning i bibliotekets frokoststue. Vi mødes i forhallen.
19.00 – 21.00: Tendenser i nordisk litteratur i bibliotekets sal.

Billetter købes her. Vælg ”Mad og foredrag” til 100 kr. (senest 16.1. kl. 12) eller ”Foredrag” til 50 kr. Evt. resterende til foredraget sælges ved indgangen.

I samarbejde med Horsens Kommunes Biblioteker

 

Film:”Lad elven leve” i biografen Megascope

Onsdag den 31. januar kl. 13.30 – 16.15.

”Lad elven leve” er et indtagende og medrivende drama om en ung kvindes kamp for samiske rettigheder. Ester flytter til Alta i efteråret 1979 som lærervikar. For at blive accepteret vælger hun at holde sin samiske baggrund hemmelig. Sammen med sin fætter, som er samisk aktivist, er Ester med til demonstrationer mod det planlagte vandkraftværk i Alta-elven, hvor hun kaster sig ind i den konfliktfyldte kamp for bevaring af elven – og for
retten til at være sig selv.

13:30 – 14:00 serveres kaffe ved indgangen til biografsalen
14:00 – 16:15 vises ”Lad elven leve”

Billetter a 110 kr. købes på www.megascope.dk. Medlemmer af Foreningen Norden får tilsendt en billetkode, så man kan købe billetter a 90 kr.

 

 

 

Foredrag og grøn fællesspisning på Horsens Bibliotek.

Deltag i begge dele eller kun foredrag.

Torsdag d. 8. februar kl. 17.30 – 21.00: Odin, Freyja og alle de andre rødder.

Religionshistoriker Simon Nygaard fortæller om nordisk mytologi. Fortællingerne er mange og har længe levet deres eget liv. Først som led i de nordiske nationalstaters dannelse i 1800-tallet og siden i den internationale populærkulturs fascination af vikinger. Fortællingerne stammer fra middelalderlige, islandske håndskrifter, men myterne trækker også tråde til vikingetidens forestillingsverden og et verdensbillede fra før kristendommen blev dominerende. Et verdensbillede hvor guderne var langt fra almægtige, og hvor skæbnen var en bestemmende faktor – både for den enkelte og for verden.

17.30 – 18.30: Grøn fællesspisning i bibliotekets frokoststue. Vi mødes i forhallen.
19.00 – 21.00: En tour de force i den nordiske mytologi i bibliotekets sal.

Billetter købes her. Vælg ”Mad og foredrag” til 100 kr. (senest 6.2. kl. 12) eller ”Foredrag” til 50 kr. Evt. resterende til foredraget sælges ved indgangen.

I samarbejde med Horsens Kommunes Biblioteker

 

 

Søndagsmatiné på Horsens Bibliotek

Søndag den 25. februar kl. 15.00 – 17.00

Velkommen til en hyggelig eftermiddag med ordisk musik og kaffefællesskab med hjemmebagte nordiske småkager. Vi får besøg af det lokale ægtepar Hanne Tolbøll og Nicolai Skovgaard Nielsen, der vil spille et iørefaldende og underholdende repertoire for os på blokfløjte og klaver. Programmet
består af nordisk musik fra 1700-tallet og op til vores egen tid. Der vil også blive lejlighed til at synge med på et par fællessange, og de to
musikere vil fortælle om musikken og deres instrumenter undervejs i programmet.

Billetter a 60 kr. købes her. Evt. resterende sælges ved indgangen.

 

 

 

 

Foredrag og grøn fællesspisning på Horsens Bibliotek.

Deltag i begge dele eller kun foredrag.

Torsdag d. 7. marts kl. 17.30 – 21.00: Hilsner fra vore formødre…

I foredraget ”Hilsner fra vore formødre – en billedfortælling om strikning i 1800-tallet”
fortæller Vivian Høxbro om strik før og nu akkompagneret af mange fine billeder og fornøjelige anekdoter. Vivian Høxbro har arbejdet som strikdesigner i over 35 år, både for
garnfirmaer og som selvstændig. Hun er forfatter til 12 strikkebøger og holder foredrag
i Skandinavien såvel som i USA og Japan. Hun tager udgangspunkt i arbejdet med de to
store bøger ”Strik danske stjernetrøjer” og ”Strikkebog – strik før og nu”.

17.30 – 18.30: Grøn fællesspisning i bibliotekets frokoststue. Vi mødes i forhallen.
19.00 – 20.30: Hilsner fra vore formødre – en billedfortælling om strikning i 1800-tallet i bibliotekets sal.
Billetter købes her. Vælg ”Mad og foredrag” til 100 kr. (senest .3. kl. 12) eller ”Foredrag” til 50 kr. Evt. resterende til foredraget sælges ved indgangen.

I samarbejde med Horsens Kommunes Biblioteker

Generalforsamling og “Drama lang Ishavet…” på Horsens  Bibliotek

Mandag den 18. marts kl. 18.00 – 21.00

Kl. 18.00: Generalforsamling: Dagsorden sendes til medlemmer ved indkaldelse til generalforsamlingen. Gratis adgang.

Kl. 19.00: ”Drama langs Ishavet – på sporet af den glemte krig i Finnmark” – en rejseberetning ved
antropolog Ivan Bæhr.
De dramatiske begivenheder under 2. verdenskrig trækker spor i landskabet og i mennesker i Finnmark i det nordligste Norge. En voldsom historie, som sikkert de færreste herhjemme kender til, og en historie som gennem årtier blev fortiet i Norge. Hverdagslivet og den snigende optakt til tragedien i Finnmark er vakt til live i Lars Johanssons roman ”Ved Ishavet” fra den lille fiskerbygd Berlevåg ved Norges nordligste kyst.
Aftenens rejseberetning tager udgangspunkt i en række nedslag i områdets historie. Ivan Bæhr fortæller: ”Jeg mødte sporene efter de voldsomme begivenheder på min rejse gennem landet fra Kirkenes ved grænsen til Rusland i nord til Oslo fjord i syd sommeren 2021 og under mit ophold i Kirkenes i november 2021. Kirkenes blev befriet af den Røde Hær 25. okt. 1944, og under mit ophold i området fornemmede man klart det særlige
naboforhold i grænselandet. Et forhold, som blev sat over styr af Ruslands invasion af Ukraine 24. februar 2022”.

Billetter a 60 kr. købes her. Evt. resterende sælges ved indgangen.

Nordisk gæstebud med fællessang i Sønderbro Kirkes lokaler.

Torsdag den 11. april kl. 18.00 –  21.30

Nordisk gæstebud er en nordisk fest med nordisk mad, sang og underholdning, som hvert år afholdes i de nordiske lande. Efter nogle års pause inviterede vi igen til nordisk gæstebud sidste år, og da vi havde den dejligste aften, vil vi gerne gentage arrangementet. Maden bliver tilberedt af bestyrelsen, og der kan købes drikkevarer til rimelige priser.

Menu:
• Brød med islandsk lammekød
• Fiskesuppe med limppu
• Lammefrikadeller med kartoffelklatkager og salat
• Kaffe og tyttebærris

Efter middagen vil vi synge nordiske sange fra Højskolesangbogen. Vi er så heldige, at Hanne Korsgaard har sagt ja til at stå for den del af aftenen, og hun vil både fortælle om sangene og akkompagnere.

Billetter a 175 kr. købes her senest 27. marts.

 

Programmet for efteråret 2023

Besøg på Galleri SAM: Færøske brødre

Onsdag den 6. september kl. 14.00 Grenevej 23, 7190 Billund.

Galleri Sam, der er indrettet i billedkunstneren Svend Åge Madsens tidligere atelier og værksted, ligger idyllisk i skovkanten et par kilometer syd for Billund. Galleriet udstiller værker af anerkendte kunstnere, der overvejende arbejder med Norden som inspiration.

De tre brødre Thorbjørn, Hans Pauli og Marius Olsen er alle født i Tórshavn på Færøerne.

Hans Pauli udtaler ”Mine skulpturer orienterer sig mod den klassiske skulpturarv og mod den nye engelske skulptur, hvor den kropslige og sanselige dimension er i fokus. Jeg modellerer mine skulpturer op i overensstemmelse med den klassiske teknik, hvor skulpturen vokser frem inde fra kernen og udefter. Med håndens spor gennem leret, håndens aftryk i materialet, dannes en ekspressiv og levende overflade.” Hans Pauli Olsens skulpturer står på adskillige offentlige og private pladser, institutioner og virksomheder i mange lande. Han er endvidere meget kendt for at tegne – croquis og landskaber.

Torbjørn Olsen udtaler: ”Jeg er født i den lille storby Tórshavn – og her bor og arbejder jeg. Her hvor stormene iler hele tiden og alting hvirvler rundt omkring dig – huse, mennesker, dyr, træer, biler og både. Det både regner og sner – alt er sort og gråt. Lige pludselig er her stille, alt bliver tyst – så tyst at du kan høre en knappenål falde til jorden – og de prægtigste farver lyser frem og fuglene synger igen.” Torbjørn dyrker portrætmaleriet – hvor han viser evnen til indlevelse og karakterisering. Han er også kendt for at male landskaber og bymiljøer samt for udsmykning af en række kirker.

Marius er velbevandret i alle grafiske teknikker, og han eksperimenterer med de grafiske udtryksmidler, kombinerer teknikker, for eksempel ætsning og silketryk, linoleumssnit og radering. I dag arbejder Marius meget med stentryk. Han har udstillet og er repræsenteret med værker på kunstmuseer og i en række private samlinger i hele Norden.

Du kan læse mere om kunstnerne på www.galleri-sam.dk.

Billetter a 75 kr. her senest søndag den 27. august.

Er du interesseret i samkørsel kan du kontakte Hanne Kjær på hannecenterparken@gmail.com eller på 4075 9280. Ellers mødes vi ved galleriet kl. 14.

 

De første trin i udviklingen af tekstiler til tøj i Oldtiden

Mandag den 9. oktober kl. 19.00 – 21.00 på Horsens Bibliotek

Det startede med snore og reb, net og flettede kurve, og til sidst kom teknikken til at væve bløde, fleksible stoffer, som blev fremstillet ikke af uld eller hør, men af egetræs bast.

Lise Bender beskriver i foredraget denne spændende udvikling ud fra fund, der er mellem 23.000 og 7000 år gamle. De fleste fund er gjort i Mellemøsten, de ældste vævede stoffer i Anatolien, men også i Nordtyskland og Karelen. De ældste danske fund fra omkring 4000 f.Kr. er af pile- og lindebast og føjer sig fint ind i mønsteret.

Lise Bender Jørgensen er dr.phil. og professor emerita fra Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet. Hun er en af Europas førende eksperter i arkæologiske tekstiler og deltager i det forskerhold, der har undersøgt tekstilerne fra Catalhôyûk i Anatolien og skrevet flere artikler om dem. Lise taler dansk.

Foto: Lise Bender

Gratis billetter her.  Evt. resterende sælges ved indgangen. Kaffe/te koster 20 kr.

I samarbejde med Kulturhistorisk Forening i Horsens

 

Foredrag og grøn fællesspisning på Horsens Bibliotek. Deltag i begge dele eller kun foredrag.

Onsdag den 25.10. kl. 17.30 – 21.00: Annette Bjergfeldt om ”Mr. Saitos Rejsebiograf”

Fotograf Sif Meincke
www.sifmeincke.dk

Forfatteren, musikeren, sangerinden og sangskriveren Annette Bjergfeldt debuterede til strålende anmeldelser i 2019 med ”Højsangen fra Palermovej”. I sensommeren 2023 er Bjergfeldt klar med sin anden roman ”Mr. Saitos Rejsebiograf”. En kærlighedshistorie fra Buenos Aires til New Foundland i tiden 1910 – 1990. Om længslen efter at høre til og finde sin familie, selvom man ikke rigtig har nogen, og en historie om en fiskerdreng med rav i øjnene, om filmmagi og bjerge af sko.

17.30 – 18.30: Grøn fællesspisning i bibliotekets frokoststue. Vi mødes i forhallen.

19.00 – 21.00: Foredraget ”Mr. Saitos Rejsebiograf” i bibliotekets sal.

Billetter købes  her. Vælg ”Mad og foredrag” til 100 kr. (senest 23.10. kl. 12) eller ”Foredrag” til 50 kr. ”Evt. resterende til foredraget sælges ved indgangen.

 I samarbejde med Horens Kommunes Biblioteker

 

Foredrag og grøn fællesspisning på Horsens Bibliotek.  Deltag i begge dele eller kun foredrag.

Mandag den 6. november kl. 17.30 – ca. 21.00: Vandring for livet

Helge fra ”Familien på farten” lovede at gå hjem fra Nordkap, hvis naboen holdt op med at ryge. Naboen blev røgfri og Helge på 69 år snørede vandrestøvlerne. På 73 dage gik han 3500 kilometer fra Nordkap hjem til Give. Undervejs var Anne Grethe i den gamle LandCruiser hans uundværlige støtteteam.

Foredraget er en pallet af smuk natur og spændende mennesker, men også en fortælling om to der står sammen, så det umulige bliver muligt.

Dagens program:

17.30 – 18.30: Grøn fællesspisning i bibliotekets frokoststue. Vi mødes i forhallen.

19.00 – 21.00: Foredraget ”Vandring for livet” i bibliotekets sal.

Foto: Familien på farten

Billetter købes her. Vælg ”Mad og foredrag” til 100 kr. (senest 2.11. kl. 12) eller ”Foredrag” til 50 kr. ”Evt. resterende til foredraget sælges ved indgangen.

 I samarbejde med Horens Kommunes Biblioteker

 

Nordiske juletraditioner – fra hedenskab til gaveræs

Mandag d. 20.11. kl. 19.00 – 21.00 på Horsens Bibliotek

Traditionerne omkring julens festligheder er mange, og den nordiske jul har rødder helt tilbage i jernalderen. Mange af de hedenske ritualer har da også sat deres præg og kan genfindes i vores moderne familiejul omkring juletræet. Hør Benno Blæsild fortælle om, hvordan julen har udviklet sig fra Jesu fødselsdagsfest til moderne forbrugsfest.

Benno Blæsild har holdt foredrag i over 30 år og er kendt fra diverse radio- og tv-udsendelser f.eks. som fast gæst på TV 2’s julespecial. Han er cand.mag. i historie, forhistorisk arkæologi og kunsthistorie. Han har i sin karriere bl.a. været museumsinspektør for Den gamle By, og derefter direktør for Fregatten Jylland. Benno Blæsild har skrevet flere bøger om julen, bl.a. ”Juletræet med sin pynt” og ”Julens traditioner: fra hedenskab og sulebord til juletræ og gaveræs”

Billetter a 50 kr. her.  Evt. resterende sælges ved indgangen.

Foto: Forenings foredrag

 

 

 

Foredrag og grøn fællesspisning på Horsens Bibliotek. Deltag i begge dele eller kun foredrag.

Torsdag den 30.11. kl. 17.30 – 20.30: Det danske måltid i 15.000 år

Bettina Buhl fortæller om måltidets kulturhistorie i Danmark – om råvarer, tilberedning og servering. Vi skal i køkkenet, i haven, på marken og i de ældste danske kogebøger.

Bettina Buhl er cand.mag. i historie og kommunikation, museumsinspektør og arbejder med forskning og formidling på Det Grønne Museum. Hun har skrevet talrige artikler og bøger bl.a ”Historien om danskernes mad i 15.000 år”, ”Danskernes småkager – et småkageleksikon”, ”Sovs skal der til – opskrifter og historie” og ”Badehotellets kogebog”. Hun er konsulent på mange projekter og til tv- og radioprogrammer.

Dagens program:

17.30 – 18.30: Grøn fællesspisning i bibliotekets frokoststue.

19.00 – 20.30: Foredraget ”Det danske kulturmåltid i 15.000 år” i bibliotekets sal.

Billetter købes her. Vælg ”Mad og foredrag” til 100 kr. (senest 28.11. kl 12) eller ”Foredrag” til 50 kr. ”Evt. resterende til foredraget sælges ved indgangen.

I samarbejde med Horsens kommunes biblioteker

Velkommen til Foreningen Norden, Horsens foråret 2023

Et nyt år – en ny sæson i Foreningen Norden, Horsens – en ny og anderledes begyndelse i vores program: Den 18. januar har vi det første af 3 arrangementer under overskriften ”Grøn fællesspisning og foredrag”, som vi sammen med biblioteket indbyder til. Arrangementerne består af to afdelinger: Kl. 17.30 fællesspisning i bibliotekets frokoststue og kl. 19.00 foredrag i Salen. Alle er velkomne til begge dele eller kun foredrag.

Der er også nyt i det politiske Norden 
Nordisk Ministerråd har fået ny generalsekretær. Danske Karen Ellemann efterfølger finske Paula Lehtomäki. Fra 2013 – 2015 var Karen Ellemann formand for Foreningen Norden, og 2016 – 2018 var hun minister for nordisk samarbejde. Hun har således længerevarende erfaring indenfor det nordiske arbejde. Ved sin udnævnelse udtalte hun følgende: ”Det nordiske samarbejde er vigtigere end nogensinde, jeg vil være en generalsekretær, som hele tiden vil være optaget af, at det rent faktisk er et samarbejde, der hjælper både vores virksomheder og vores befolkninger”. I vores egen afdeling her i Horsens har vi heldigvis haft et år, hvor alle arrangementer kunne gennemføres, og de nye medlemmer hilses velkommen. Vi vil i bestyrelsen fortsat gøre os umage for at
lave vedkommende og spændende arrangementer, og vi er meget glade for de mange medlemmer, som hvert år forlænger medlemskabet. Det er medlemmerne, der er grundlaget for vores arbejde i Foreningen Norden.
Alle er hjertelig velkomne til vores arrangementer, der foregår i Salen på Horsens Bibliotek, hvis der ikke er anført andet.
Billetter kan fra 15. december købes på www.horsens.foreningen-norden.dk. Evt. resterende kan købes ved indgangen, hvor MobilePay og kontanter kan benyttes.

Dorthe Gislason
Formand

Program for foråret 2023

Onsdag den 18. januar: Foredrag og grøn fællesspisning

Karen Blixen – Liv og skæbne
Kl. 17.30: Fællesspisning med grøn mad i bibliotekets frokoststue. Vi mødes i forhallen.
Kl. 19.00 – 21.00: Karen Blixen døde 77 år gammel i september 1962 på Rungstedlund, hvor hun levede størstedelen af sit liv. Dog undtaget 17 år på kaffefarmen i Afrika. En periode, der prægede hendes tilværelse, og gav næring til hendes forfatterskab. Der fortælles i ord og billeder om Blixens baggrund og levnedsløb, og vi får prøver på forfatterskabets eventyrlige indhold. Med sin fortællinger og særprægede stemme kunne Blixen tryllebinde sine tilhørere. Tidligere erhvervsleder Mogens Blume har som pensionist fordybet sig i foredrag om markante personligheder.
Billetter købes her senest 16. januar. Vælg mellem ”Mad og foredrag” til 100 kr. og ”Kun foredrag” til 50 kr. Arrangeret i samarbejde med Horsens Kommunes Biblioteker

 

 

 

 

Torsdag d. 9. februar: Foredrag og grøn fællesspisning

Om Marie Hammer – en unik videnskabskvinde
Kl. 17.30: Fællesspisning med grøn mad i bibliotekets frokoststue. Vi mødes i forhallen.
Kl. 19.00 – 21.00: ”Kvinden der samlede verden” er Eva Tinds anmelderroste biografiske roman om den danske zoolog Marie Hammer, der igennem 40 år rejste Jorden rundt –
ene kvinde med ét formål: Hun ville bevise, at verdens kontinenter på et tidspunkt har været forenede. Eva Tind tager os med ind i Marie Hammers enestående liv.
Billetter købes her senest 7. februar. Vælg mellem ”Mad og foredrag” til 100 kr. og ”Kun foredrag” til 50 kr. Arrangeret i samarbejde med Horsens Kommunes Biblioteker

 

 

Torsdag den 2. marts: Generalforsamling og Drømmen om Amerika 

Kl. 18.00: Generalforsamling
Dagsorden sendes til medlemmer ved indkaldelse til generalforsamling. Gratis adgang.

Kl. 19.00: Drømmen om Amerika – den danske udvandring til USA
Fra 1860 til udbruddet af 1. verdenskrig udvandrede en ud af ti danskere. Størstedelen søgte lykken i Amerika. Hvad rejste de væk fra? Hvad håbede de at finde? Hvordan blev
deres nye tilværelse i det fremmede? Den danske udvandring til Amerika er et spændende stykke Danmarkshistorie, der kaster lys over forandringer i datidens samfund. Kom
og hør, når Christian Friis stiller skarpt på årsagerne til udlængselen og drømmen om og troen på en bedre tilværelse på den anden side af Atlanten.
Christian Friis er uddannet cand.mag. i Idéhistorie og Indienskundskab fra Aarhus Universitet. Han er far til to og bor med sin familie i Askov, hvor han er tilknyttet Askov Højskole som underviser og formand for bestyrelsen i Grundtvigsk Forum Askov
Billetter a 50 kr. her. Evt. resterende sælges ved indgangen

 

Onsdag d. 8. marts: Foredrag og grøn fællesspisning

Oplæsning fra Kirsten Thorups forfatterskab
Kl. 17.30: Fællesspisning med grøn mad i bibliotekets frokoststue. Vi mødes i forhallen.
Kl. 19.00: Lene Poulsen læser uddrag fra Kirsten Thorups romaner ”Lille Jonna” og ”Den lange sommer”. Oplæsningen tager udgangspunkt i Jonnas mor, Betty, som arbejder hårdt for at holde på værdigheden og holde sammen på familien, selvom pengene er små. Betty er gift med Carl-Frederik. Sammen har de 3 sønner og Jonna, der er hovedfortællere.
Billetter købes her senest 6. marts. Vælg mellem ”Mad og foredrag” til 100 kr. og ”Kun foredrag” 50 kr. Arrangeret i samarbejde med Horsens Kommunes Biblioteker

 

 

 

 

Onsdag den 30. marts kl. 18.30 – 21.30

Nordisk gæstebud og fællessang

Efter nogle års pause inviterer vi igen til Nordisk Gæstebud. Et arrangement, som afholdes mange steder i hele Norden. Bestyrelsen vil lave smørrebrød med lækre råvarer fra de nordiske lande. Vi byder bl.a. på laks, lammepostej og rejer – og selvfølgelig æg med Kalles svenske kaviar. Til kaffen er der islandske pandekager med nordiske bær.
Du kan købe øl, vin og vand i vores bar. Kaffen er gratis. Når vi har spist, vil vi synge forskellige sange fra højskolesangbogen, bl.a. nogle fra de andre nordiske lande. Med Karen Frederiksen ved klaveret kan vi slutte aftenen af på hyggeligste vis. Den smukke nordiske natur kan vi nyde gennem nogle af sangene.
Billetter a 150 kr. købes her senest d. 19. marts.

 

 

 

 

Onsdag den 26. april kl. 14.00

Besøg på Søby Brunkulsmuseum

Vores sidste arrangement i denne sæson er en tur til Søby Brunkulsmuseum – Danmarks største brunkulsdistrikt, som under 2. verdenskrig løste to værdifulde opgaver: at skaffe brændsel og beskæftigelse. Museet beskriver perioden 1940-70 om gravningen af brunkul. Det skildrer arbejdsliv og dagligliv for arbejderne, som sled i lejren. På sit højeste var der helt op til 2.000 arbejdere, og gennem alle årene blev det til ca. 10.000, som arbejdede på danmarkshistoriens farligste arbejdsplads og levede i den mest mærkværdige boplads. 1.000-2.000 bosatte sig i Søby og lige så mange rundt i området på de 1.000 hektar, som nu er fredet. Besøget foregår dels i biler med guide rundt i området, dels går vi selv rundt i bygningerne.

 

Tilmelding med oplysning om telefonnummer til Connie Nielsen på connielisenielsen@gmail.com eller 4215 8574 senest 1. april. Connie vil være behjælpelig med at arrangere samkørsel.
Pris: 125 kr. inkl. kaffe/te og kage. Beløbet overføres til konto 1551 5005689874 senest 1. april.

 

Program efteråret 2022

Lyden af Skandinavien

 

Vi starter efterårssæsonen med en skøn koncert. Kvartetten BRAGR har taget navn efter Bragr (Brage), som i nordisk mytologi er guden for skjaldekunst, musik og poesi. ”Vores ambition er, at musikken fortæller historier og skaber stemninger, som bevæger publikum – både følelsesmæssigt og kropsligt. Vi vil vise at folkemusikken slet ikke er støvet. Tværtimod tilbyder genren en blanding af smukke melodier og akustisk heavy-metal fra 16- og 1700-tallet. Derudover supplerer vi med en række egne kompositioner i traditionens stil,” fortæller de. Musikken er hentet fra den skandinaviske folkemusik-tradition, men med en nutidig fortolkning og et tvist, som bringer fortid og nutid sammen. ”Vi gør det ikke ved hjælp af trommemaskiner, computere og samplinger, men ved at lægge ekstra fokus på rytmikken og arrangementerne og ved at give de enkelte instrumenter et mere distinkt udtryk og større spillerum i numrene. Vores instrumentering er traditionel: nyckelharpa, båndløs akustisk bas, klaver, trommer, percussion, guitar, sang, jødeharpe mm.” Musikken rammer og rummer helt enkle og stærke menneskelige grundfølelser – glæde, sorg, kærlighed, begejstring og vemod.

Kvartettens medlemmer er:

Perry Stenbäck: Nyckelharpa/guitar/vokal

Perrys far og farfar var dygtige svenske folkemusikere og han holder sin svenske nøgleharpetradition i hævd. Perry Stenbäck, er udover flere nomineringer, blevet kåret som årets musiker både i 2009 og 2019.  Perry er mest kendt som guitarist/multi-instrumentalist med danske kunstnere som Sebastian, Allan Olsen, Erann DD m. fl, men har også sit eget band Perry Stenbäck & Dekadansorkestern.

Christine Dueholm: Trommer/perkussion/vokal

Christine voksede op i et familieorkester og spillede folkemusik og jazz fra en tidlig alder. Hun er aktiv som trommeslager i flere bands, bl.a. Perry Stenbäck & Dekadansorkestern, og som stomp-& rytmikinstruktør. Christine har spillet og turneret både i Danmark og internationalt med Sisters og Morild og senest med canadiske Melanie Dekker.

Jesper Frost Bylling: Bas/vokal/ overtonesang/jøde harpe

Jesper er også vokset op med traditionen, fordi hans far var med i Rebildspillemændene og han har spillet med dem fra han var barn. Senere er han desuden blevet anerkendt som en af ​​Danmarks mest alsidige og melodiske bassister og turnerer rundt i verden med bl.a. Ole Frimer Band.

Kristian Bisgaard: Klaver/vokal/harmonika

Kristian er gruppens seneste medlem og tilfører en helt ny dimension til musikken. Han er rytmisk pianist med en gospelbaggrund og arbejder også som kirkemusiker/organist. Desuden er han kordirigent og akkompagnatør og laver kor- og sangworkshops og koncerter over hele landet.

Du kan læse mere om kvartetten på www.bragr.dk

Tid og sted: Torsdag den 29. september kl. 19 på Horsens Bibliotek.

Koncerten er i samarbejde med Horsens Kommunes Biblioteker.

Køb billetter a 75 kr. inkl. 1 glas vin, øl eller vand her KØB BILLET Evt. resterende sælges ved indgangen.

 

Rejsen til det røde hus

Kâlànguak Absalonsen er et af de grønlandske børn, der blev adopteret til en dansk familie i 70’erne. Dengang talte man ikke særlig meget med børnene omkring adoption eller deres ophav. Begrundelsen var, at man ikke ville åbne for noget, der kunne gøre barnet ked af det. Samtidig var der en følelse af, at Kâlànguak skulle være taknemmelig. Taknemmelig for at komme til Danmark og taknemmelig for at blive reddet.

Det har haft kæmpe konsekvenser for hendes liv, at hun blev afskåret fra sin egen kultur og identitet. ”For at få en større forståelse rejste jeg i 2019 tilbage til Grønland og tilbage til Sisimiut, som jeg forlod, da jeg var 4 år. Her rejste jeg tilbage med et podcast hold, hvor vi lavede “Rejsen til det røde hus”. Her dykkede vi ned i historien før min adoption og fandt familie og venner, der kunne bidrage til et ellers lukket kapitel i mit liv,” fortæller Kâlànguak.

Denne aften kan du høre Kâlànguak Absalonsen fortælle om at være grønlandsk adopteret. Om at være anderledes og skamfuld over at komme fra Grønland grundet alle de forestillinger, der har været og stadig kan opleves omkring grønlændere. Vi hører om rejsen tilbage til Grønland og hvilken betydning, det har haft for hendes identitet og forståelse for sin egen historie.

Tid og sted: Torsdag den 27. oktober kl. 19 på Horsens Bibliotek.

Køb billetter a 50 kr. her KØB BILLET. Evt. resterende sælges ved indgangen.

 

Den finske maler Helene Scherfbecks kunst

Helene Scherfbeck blev født i Helsingfors 1862 og døde i Saltsjøbaden udenfor Stockholm i 1946. Hun er en af superstjernerne indenfor finsk kunst. Man har kendskab til over 1000 malerier og tegninger fra hendes hånd. Irma Helena Calonius er ikke kunsthistoriker, men hendes viden grunder sig på en lang kærlighed til Scherfbecks kunst. Allerede som barn blev Irma introduceret til hendes billeder gennem sin mor, som i en årrække havde en forretning, hvor hun solgte god finsk kunst. ”Vi havde i barndomshjemmet mange kunstbøger, som jeg kiggede i”, fortæller Irma Calonius.

De seneste år har Helene Scherfbeck haft udstillinger uden for Finland bl.a i Ålborg 1997, i København i 2002 i forbindelse med udstilling om kvindelige kunstnere i Norden, Hamburg Kunsthalle 2007 samt en stor udstilling i Paris for ca.10 år siden.

Irma Helena Calonius har i aftenens foredrag fokus på Scherfbecks udviklingsforløb, hendes selvportrætter og opstillinger.

Tid og sted: Onsdag den 16. november kl. 19 på Horsens Bibliotek.

Køb billetter a 50 kr. her KØB BILLET Evt. resterende sælges ved indgangen.

 

Forårsprogrammet 2022 er klar

Norden i 600 år
Det er 600 år siden Margrete den Første grundlagde det nordiske samarbejde for at bringe fred og skabe nordisk samhandel. Norden som tema er fremme i medierne, hvilket ikke mindst skyldes storfilmen om Margrete den Første, der er aktuel i biograferne. Filmen er et multinordisk samarbejde, hvor Danmark, Norge, Sverige og Island var blandt de medvirkende, både hvad angår skuespillere og finansiering. Før filmen var det bogen om Margrete den Første, og det er lykkedes os at få forfatteren af denne fremragende bog Anne Lise Marstrand-Jørgensen til Horsens i februar, hvor vi sammen med Horsens Bibliotek indbyder jer til en ”kongelig” aften.

Medmindre andet er anført, holdes arrangementerne i Salen på Horsens Bibliotek, og entréen betales ved indgangen. Det er muligt at bruge MobilePay.

ALLE ER VELKOMNE TIL VORE ARRANGEMENTER

Foreningen Norden arbejder for et øget nordisk samarbejde og sætter fokus på kendskabet til de nordiske landes kultur,
historie og samfundsliv. Medlemskab af Foreningen Norden er med til at sikre et fortsat arbejde indenfor disse områder.
Som medlem får du bl.a. Magasinet Nordiske fire gange årligt. Magasinet indeholder bl.a. NORDENs Rejsekatalog og tilbud om deltagelse i nordiske arrangementer, kurser og konferencer.

Du kan blive medlem af Foreningen Norden via www.foreningen-norden.dk under punktet Medlemskab eller du kan aflevere oplysning om navn, adresse, telefonnummer og e-mail til et bestyrelsesmedlem.

Årskontingent for 2022
Personligt medlemskab 305
Husstandsmedlemskab 400
Pensionistmedlemskab 205
Pensionistparmedlemskab 250

Programmet for efteråret 2021 er udkommet

Foreningen Norden i Horsens har været aktiv siden 1941. Det er med andre ord 80 år siden foreningen så dagens lys. Ved læsning i arkiverne overbevises man om, at der er foregået mange spændende rejser, teaterforestillinger og foredrag samt mangt og meget i de 80 år foreningen har eksisteret.

En sæson som den, der sluttede i april 2021 har vi aldrig haft før. Som så meget andet var den præget af udsættelse, aflysninger og uvished om, hvornår de normale tilstande kunne forventes igen.

Vi håber, at såvel gamle som nye medlemmer vil gøre det muligt at styrke foreningen.

Nu er vi klar med et nyt program, denne gang et halvårsprogram, der indeholder både udsatte arrangementer og nye tiltag. Arrangementerne foregår på Horsens Bibliotek, Tobaksgården 12, 8700 Horsens. Entré betales ved indgangen, hvor der ikke er anført andet.

Du kan finde programmet for efteråret 2021 her på siden under Program eller hente det trykte på Horsens Bibliotek

ALLE ER VELKOMNE TIL VORE ARRANGEMENTER

 

Bliv medlem og støt det nordiske samarbejde.

Som medlem får du bl.a.:

Magasinet Nordiske fire gange årligt som bl.a. indeholder NORDENs Rejsekatalog

Tilbud om deltagelse i nordiske arrangementer, kurser og konferencer